Електронна бібліотека психолога ліцею № 15 м.Чернівці

2023/2024 н. р.

 


 


    Підтримка ментального здоров’я в часи війни

Зростання рівня тривожності та стресу є характерним для підліткового віку, особливо в умовах війни, коли збільшується обсяг викликів і переживань. Внаслідок чого у підлітків з’являється ще більше прагнення до незалежності та відсутності контролю з боку дорослих, що може призводити до ускладнення спілкування між батьками та дітьми.

Важливо розуміти, що підлітки потребують підтримки як однолітків, так і дорослих, але вони часто можуть відчувати страх, що їхні почуття будуть знецінені.

Тож, своєчасна увага, розуміння та співчуття допоможуть вам уникнути кризових станів у комунікації, а також покращать ментальне здоров’я дітей у ці непрості часи.

Заохочуйте підлітків ділитися власними почуттями. Нагадуйте їм, що ви поруч, незважаючи на будь-які труднощі, і що ви хочете почути, як вони почуваються та про що думають. Навіть декілька підбадьорливих слів можуть спонукати їх у подальшому поділитися з вами своїми почуттями. Варто помічати і хвалити їх за те, що вони роблять добре – навіть за щось просте.

Працюйте з конфліктом разом. Прислухайтеся до поглядів підлітка та намагайтеся спокійно аналізувати конфліктну ситуацію. Пам’ятайте: стрес відчувають усі!!! Уникайте боротьби за владу! Підлітки можуть намагатися взяти усе під свій контроль через те, що світ здається непередбачуваним, а варіанти – обмеженими. Хоч як це складно в такий момент, співчувайте їхньому прагненню тримати все під контролем, коли їм не по собі, а не намагайтеся дати їм відсіч або перемогти їх.

Дозволяйте підліткам відпочинок. Не знецінюйте хвилювання підлітків, пов’язані із навчанням, роздумами про невизначеність свого майбутнього та непростими подіями, що розгортаються в умовах війни. Окрім фізичного відпочинку, підліткам слід відпочивати й психологічно від швидкого щоденного ритму та стресових навантажень. Ненав’язливо запропонуйте провести час разом, поєднавши це з їхнім хобі.

Поважайте особистий простір. Спробуйте надати підліткам час і простір, аби вони могли бути самостійними. Адже особистий простір – це невід’ємна частина дорослішання. Рідним та близьким слід позбутися надмірного контролю, як от перегляду телефону чи листування підлітків. Краще підписатися на них у соціальних мережах та цікавитися їхнім життям відкрито.

  Переглянути презентацію на тему: “Всеукраїнська програма ментального здоров`я “Ти як?”


  Чи ви знаєте що таке ментальне здоров’я?

«Ментальне здоров’я – це…:

  • розуміти власні емоції;
  • піклуватися про себе;
  • знайти свій спосіб самодопомоги;
  • плакати, коли болить;
  • реалізувати свій потенціал;
  • звертатись до психолога;
  • радіти приємним речам;
  • іноді почуватися не ок.

  Ментальне здоров’я — це здоровий дух та психіка людини, це стан щастя та добробуту, в якому ми можемо реалізувати свої творчі здібності, протистояти життєвим стресам, продуктивно працювати та робити внесок у життя країни. А психічне здоров’я кожного індивіда важливе для всього суспільства.

  Переглянути презентацію на тему: “Всеукраїнська програма ментального здоров`я “Ти як?”


Актуальна інформація про психічне здоров`я

  Психічне (ментальне) здоров’я – це стан психічного благополуччя, яке дозволяє людям справлятися з життєвими стресами, реалізовувати свої здібності, навчатися й працювати, а також робити внесок у життя суспільства.
Психіка дитини дивовижна. З одного боку – вразлива до стресів та подразників. З іншого – неймовірно пластична, легше адаптується до обставин, та швидше відновлюється. Завдання дорослого допомагати дитині постійно підлаштовувати свій ментальний приймач під різні обставини. Якщо робити це правильно та змалку, більш імовірно що дитина виросте стійкою та стабільною особистістю.
Звісно, допомогти дитині дорослий може лише тоді, коли сам уміє давати раду своїм емоціям.
Стабільна дитина тоді, коли поруч стабільний дорослий.
Саме тому дуже важливо навчити дітей технікам самодопомоги, щоб вони могли в стресовій ситуації допомогти собі та близьким, які ще цього не навчилися.
  Переглянути презентацію на тему: “Всеукраїнська програма ментального здоров`я “Ти як?”



Матеріали за попередні роки:












Залишити відповідь